Ayvalık Hakkında Bilgiler
Ayvalık, leziz ve damak tadınıza hitap eden yemekleri, huzur ve mutluluk ile dolu havası ile Ege’nin en mükemmel bölgelerinden bir tanesi. Geçmiş tarihte Kydonia ismi ile bilinen ve çok uzun bir macerası olan Ayvalık’ın, milattan önce 330’lü yıllara kadar inen geçmişi Bizans ve Roma uygarlıklarının sona ermesinin ardından 15. yy. ortalarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğini yaşamıştır. Ayvalık I. Dünya Savaşı’nın ardından İzmir’in işgal edilmesi ile beraber 29 Mayıs 1919’da Yunan hükmüne girmiş. İşgal edilmesinin akabinde Anadolu’da ki ilk kurşun olayı 172. Alay Komutanlığı yapan Yarbay Ali Çetinkaya tarafından ateşlenmiştir. Bu işgal 15 Eylül 1922’ye kadar devam etmiş ve 24 Temmuz 1923’de imzalanmış olan Lozan Antlaşması’nda dile getirilen Türkiye-Yunanistan Nüfus Değişimi gereğince, Makedonya, Girit ve Midilli Adası Türkleri ilçeye yerleşmiştir.
Ayvalık, bu tarz kültür çeşitliliğinin yanında doğanın tüm güzelliklerini bezenmiş, doğayla tarihin iç içe birleşmiş beraberliğinin olduğu, benzersiz güzellikte bir ilçedir. Sanat yönünden de zengin bir çeşitliliğe sahip olan Ayvalık’ta, dini ve sivil mimarinin en öngün, en karakterli örneklerini de görmek mümkün olmaktadır. Büyük bir kısmı yıkılmış olmasına karşılık, ayakta kalmış olan Ayvalık kiliseleri, tarihsel yapısına da katkıda bulunan eserler arasında yer almaktadır. Akdeniz şehir mimarisinin oluşturduğu mimari eserler ve bu inşaaların oturmuş olduğu denize dik olarak inen taş sokaklar, Ayvalık’ın benzersiz görüntüsüne en büyük katkıyı sağlamaktadır. Kendi gözüyle görenlerin vazgeçemediği, görmeyenlerin ise çok fazla şey kaçırdığı yerlerden biri Ayvalık…
Ayvalık ilçesinde Akdeniz iklimi boy göstermektedir. Ege Bölgesi’nde yer alması dolayısıyla kış aylarında ılık ve yağışlı, yaz döneminde ise sıcak ve kurak geçmektedir. Devamlı olarak esen hafif rüzgarlar mevcuttur. Yaz aylarında sıcaklık ortalama olarak 24-34°C. Kış döneminde ise ılıktır. 100 kilometre’den daha uzun kıyı şeridi olan Ayvalık’ta genellikte yaz aylarında tüm çevre bölgeler yakıcı ve kurak bir sıcaklıktayken, batı yönünden esen ve özellikle öğle saatlerinde başlayan imbat rüzgarı ilçeyi serinletmektedir.
Ayvalık ilçesine bağlı olan Küçükköy ve Altınova belediyeleriyle birlikte 16 köyü bulunmaktadır. Ayvalık ilçesi halkını Lozan Antlaşması gereğince Midilli Adası, Makedonya ve Girit bölgesinden gelmiş olan Türkler oluşturmaktadır. Ayvalık kış aylarında geniş bir kasaba nüfusuna sahip iken, yaz döneminde turizmin de etkisi ile birlikte nüfus bazı küçük illerin nüfusunu aşmaktadır.
Ayvalık’da Turizm, ilçenin ekonomisinde büyük bir öneme sahiptir. Turizm alanında geniş bir olanağa sahip olan ilçede öncelikli Şeytan Sofrası olmakla birlikte çeşit çeşit doğal mükemmeliklerinin yanında, özellikle tarihi Rum evlerine dayanan kültür turizmi de oldukça gelişmiş durumdadır. Sarımsaklı Plajları ve Alibey Adası’nda ise Ayvalık’a nazaran deniz turizmi büyük ölçüde gelişmiş durumdadır.